Μηχανισμος των Αντικυθηρων

Η Ζησίος Α.Ε. σε συνεργασία με το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβε και ολοκλήρωσε την κατασκευή πρωτότυπου μοντέλου σε φυσικές διαστάσεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων που ανακαλύφθηκε το 1900 στις ακτές των Αντικυθήρων, είναι ένας αρχαίος μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν όλων των συσκευών που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά την επόμενη χιλιετία. Ο μηχανισμός ήταν συναρμολογημένος σε ένα ξύλινο κιβώτιο, τη μπροστινή και την πίσω επιφάνεια κάλυπταν μπρούτζινες πλάκες με ημερολογιακές ή αστρονομικές κλίμακες και δείκτες. Στο εσωτερικό του περιείχε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), τα οποία έμπαιναν σε κίνηση με ένα στροφείο (μανιβέλα).

Ο μηχανισμός ήταν σε θέση να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια τη θέση του ήλιου, της σελήνης και τον πλανητών στον ουρανό. Επίσης υπολόγιζε τις φάσεις της σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής…


Επιστροφή...